Polgármesteri beszámoló: 2018.01.03.

Polgármesteri beszámoló - 2017.10.25. - 2017.12.31.

13

 

Kedves Kocsordiak!

Egy felelős településvezetőnek kötelessége meghatározott időközönként beszámolnia a munkásságáról a település lakóinak, akiktől a bizalmat kapta ahhoz, hogy vezető legyen.

Ennek kívánok most ismét eleget tenni.

kulturális kunyhó, MÁV épület és peron modernizálás, „TÖK” jó délután, Kelet-Magyarország, vérszilvafák ültetése, térkövezés, sikeres unitárius pályázat, ünnepi testületi ülés, fényfák, adventi koszorú, adventi park, Mikulás-ház, térkövezett járda és új árokrendszer, Vona Gábor, gyertyagyújtás, évértékelő, szociális tüzelőanyag, Mikulás délután, információs kiadvány, népkonyha, nyugdíjas karácsony, sikeres önkormányzati támogatás pályázat, falu karácsonya

 • Elkészült a kocsordi kulturális kunyhó Jancsival és Juliskával, akik folyamatosan az évszakoknak és a magyar kultúrának megfelelően mutatják be a szatmári, kocsordi emberek mindennapjait.
   
 • Hamarosan megkezdődik a kocsordi MÁV épület és a peron modernizálása. Kezdő lépésként elkezdtük a szükséges engedélyek beszerzését. A MÁV Zrt. jóváhagyta a Kocsord megállóhely peronkorszerűsítéséhez szükséges engedélyes és kiviteli tervet, így hamarosan elkezdődhetnek az ezzel kapcsolatos munkálatok.
   
 • „TÖK” jó délutánt tartottunk Kocsordon, melynek célja a tökből készült ételek népszerűsítése, kézműves foglalkozások végzése és a közösség összekovácsolása volt. A résztvevők számos program közül választhattak, mint például tökfaragás, arcfestés, papírjátékok készítése. Jó hangulattal, zenével és finom, tökből készült lapcsánkával, sütőtökkel és meleg teával vártuk a Művelődési Házhoz érkezőket. A rendezvényen jelen voltak a Hóvirág Nyugdíjas Klub, a Kocsordi Nők Baráti Köre civil egyesületek tagjai, a Gyöngyfüzér Óvoda dolgozói és növendékei, a hivatal dolgozói és rengeteg helyi család is.
   
 • Községünk „Együttműködés a fejlődésért” szalagcímmel szerepelt a térség legnagyobb napilapjának különszámában, amelyben a környék sikeres településeit, városait mutatják be. A cikk Kocsord fejlődését több oldalról is bemutatja, így például ír nyertes pályázatainkról, megújult szociális támogatási rendszerünkről, pezsgő közösségi életünkről, civil szervezeteinkről, egyesületeinkről és dolgozóinkról.
   
 • Vérszilvafákat ültettünk a Hunyadi utca vasúti átjárótól a posta épületéig terjedő, új árok-és járdarendszerrel rendelkező szakaszán. Több vérszilvafa csemetét ültettünk el a főút két oldalának azon szakaszán, ahol már befejeződött az árok- és járdarendszer felújítás, valamint az optikai kábelek elhelyezésével járó földmunkálatok. A faültetésben jómagam is személyesen részt vettem, hiszen fontosnak tartom, hogy közterületeinket folyamatosan ápoljuk, gondozzuk és lehetőségeinkhez mérten fejlesszük is.
   
 • Megkezdtük a Kossuth Lajos park előtti terület térkövezését, modernizálását, egyúttal a kerékpárút fejlesztését A nemrégiben kialakított park előtti terület most új burkolatot kap az önkormányzati dolgozók által előállított térkövekből.
   
 • Újabb sikeres pályázatunk van: 107.872.300 Ft Unitárius egyháztörténeti, kulturális és turisztikai attrakció fejlesztésre Kocsordon! Az oldalon található projekt összefoglaló és a támogatási kérelem alapján a tervezett fejlesztés 3 egymás követő telken kerül megvalósításra, amely magába a turisztikai attrakció fő célpontját, itt található az 1938-ban megépített és felszentelt unitárius templomot és a hozzá épített épületrészt, amely a papi lakot és a kiszolgáló termeket alkotja.

A projektben tervezett fő attrakció kiegészítéseként a templomkertben megépítésre kerül egy turisztikai látogató épület, mely röviden az alábbi elemeket foglalja magába:

 1. Turisztikai fogadó tér és információs iroda, mely megfelelő helyszínt biztosít a turisták fogadására. A fogadó teremben lehetőség nyílik az idelátogatók számára információs, ismeretterjesztő füzetek és prospektusok terjesztésére, apróbb szuvenírek és helyi termékek megvásárlására.
   
 2. Interaktív bemutató terem. Itt a látogató megismerkedhet az unitárius egyházzal, annak történetével, az építészeti örökségben és a kultúrában betöltött szerepével.
   
 3. Turisztikai kiállító terem, mely bemutatja a Magyarországon egyediként nyilvántartott Szabolcs-Szatmár Bereg megye középkori templomait, a máriapócsi nemzetközi hírű zarándok helyet, a kiemelkedő egyházi építészeti értékeket (pl.: Nyírbátor), a népi építészeti vallási értékeket (pl.: Csaroda, Tákos). Az épületből ezután egy sétányon áthaladva, mely az attrakció második kiemelt területe lehetőség nyílik a templomig elsétálni. Ezen a területen egy történelmi emlékpark kerül megépítésre, melynek információs tábláit elolvasva megismerheti a látogató az unitárius vallás fontosabb történeti pillanatait. A harmadik projekt helyszín a sarok telek. A projekt keretében a telken lévő ház lebontásra kerül és a turisták fogadására alkalmas terület kerül kialakításra, megfelelő számú parkoló kiépítésévél. Ezen kívül még egy szabadtéri teret is tervezünk kiépíteni, mely különféle nyári események, találkozók pódiumaként szolgálna. A fő turisztikai attrakcióhoz tartozó további kiegészítő fejlesztési elemek: - a három területi részt határoló kerítés, - játszó sarok a gyerekek részére, - gyülekező, pihenő rész, - külső információs tábla.
 • Ünnepi képviselő-testületi ülést tartottunk az unitárius templomban, melynek témája az emlékezés a reformáció 500. évfordulójára és tájékoztatás a sikeres unitárius pályázattal kapcsolatosan volt.

A helyszínválasztást több dolog is indokolta:

 • egyrészt a 2017-es esztendő a reformáció 500. évfordulójának emlékéve, másrészt a kocsordi műemléki unitárius templom és környezetének fejlesztésére benyújtott pályázatunk sikeressége miatt került rá sor. Köszönöm a részvételt mindazoknak, akik jelenlétükkel megtisztelték ünnepi rendezvényünket.
   
 • Újra fényárba borult a Móricz Zsigmond Művelődési Park, mely az azt követő időszakban a fényfák megjelenésével kezdődően fokozatosan adventi parkká alakult, amely ünnepi rendezvényeinknek adott otthont.
   
 • A tavalyi évhez hasonlóan idén is elkészítettük a település központjában nagy adventi koszorúnkat. A munkálatokban idén még többen részt vállaltak, mint előző évben. Jelen voltak többek között a Hóvirág Nyugdíjas Klub tagjai, Kocsordi Nők Baráti Köre civil egyesület képviselői, a Sportegyesület tagjai és a lakosság részéről is szép számmal jelentek meg.
   
 • Befejeződött a térkövezett járdák és az új árkok készítése településünk főutcáján. A modernizálásokat saját gyártású térkővel végeztük. 2017-ben járási startmunka mintaprogram pályázatunk keretében összesen 1400 méter hosszban 0,8 méter szélességű térkövezett járda készült, valamint a Hunyadi u. 1-57 és 2-32 illetve az Árpád u. 13-57. házszámok közötti szakaszon nyílt szikkasztó rendszerű árkok mederlapokkal történő lerakása is megtörtént.
   
 • Természetesen nem feledkezünk meg a mellékutcákról sem, hiszen a tavalyi évben például a Szegfű utcában készült új járda és lehetőségeinkhez valamint a pályázati munkákhoz mérten tervezzük a többi mellékutcában is a járdák modernizálását. Ennek megfelelően a 2018-as esztendőben a Szabadság, a Petőfi, a Bajcsy és a Virág utcák járdáinak és vízelvezetőinek felújítását kívánjuk megvalósítani.
   
 • Szakmai egyeztetésen jártam Vona Gábornál, a Jobbik Magyarországért Mozgalom Elnökénél, aki az Országgyűlés Irodaházában fogadott. Találkozónk során átbeszéltük a település eddigi eredményeit és sikereit, valamint a jövőbeli teendőket is.
   
 • Közösen gyújtottuk meg az első gyertyát a kocsordi nagy adventi koszorún. Az eseményen részt vett több települési képviselő, Szabó Károlyné településünk díszpolgára, a Kocsordi Nők Baráti Köre, a Kocsordi Hóvirág Nyugdíjas Klub és a Polgárőr Egyesület képviselői. Takács Zoltán lelkész úr néhány soros áldással emelte az ünnepi alkalom fényét. Nagyon örülök, hogy a hóesés ellenére – vagy pont amiatt – ilyen szép számmal eljöttek a lakosság köréből és közösen élhettük át ezt a pillanatot.
   
 • Megtartottam 2017. évi polgármesteri évértékelőmet. Polgármesterként fontosnak tartom, hogy számot adjak a község lakosságának a munkámról, a településen végzett fejlesztésekről, az itt történt eseményekről.

Beszámolómra 2017. december 4-én került sor a Művelődési Házban, melynek fő témái az alábbiak voltak:

 • Járdák-, utak és a vízelvezető csatornarendszer állapotának javítása
 • Közösségi tereink és intézményeink fejlesztése, felújítása
 • Szociális rendszer átalakítása
 • A kulturális és közösségi élet fellendítése, a sportélet megerősítése
 • Közmunkaprogramunk javítása
 • Pályázati rendszerünk megújítása és megerősítése, beruházások létrehozása

Sikeres pályázati rendszerünkről elmondhatom, hogy összesítve az eddigi eredményeket, szeretném elmondani, hogy megválasztásomat követően eddig összesen 171.184.270 Ft pályázati összeggel gazdagodott a település.

Amennyiben óvoda pályázatunk is nyertes, akkor elmondhatom, hogy alig két év alatt több mint 500 millióval, azaz FÉL MILLIÁRD Ft-al segítettem településemet, mellettem a testületi tagokkal, akik szintén segítették ez irányú munkámat.

 • Szétosztásra került a 2017. évi szociális tüzelőanyag támogatás. 2017-ben az előző évhez képest majdnem kétszerannyi, 940 mázsa barnakőszént nyertünk 3.581.400 Ft összegben. Idén 515 db kérelem érkezett be az önkormányzathoz, amelyek elbírálása megtörtént, így 480 háztartás részesül szociális tüzelőanyag támogatásban, háztartásonként 2 mázsa mértékben. Az előző évhez képest így több mint a duplájára nőtt a támogatásra jogosultak száma.
   
 • Megtartottuk Mikulás délutánunkat adventi parkunkban. Hatalmas tömeg fogadta a Nagyszakállút a Móricz Zsigmond Művelődési Ház parkjában, ahol a kicsik és nagyok izgatottan várták a Télapó megérkezését. Megtisztelte a rendezvényt jelenlétével Dr. Apáti István országgyűlési képviselő is, aki kislányával, Zselykével érkezett. Ezúton is köszönjük a helyi vállalkozók felajánlásait, akiknek köszönhetően sokféle csokoládét, édességet és plüss játékokat tudtunk szétosztani a gyermekek között. Köszönjük szépen a Kocsordi Gyöngyfüzér Óvoda és a Jókai Mór Általános Iskola színvonalas műsorát, amellyel megörvendeztették a jelenlévőket!
   
 • A mi szép kis falunk Kocsord – Egy fejlődő szatmári település a Kraszna partján címmel megjelent a településünkről szóló információs kiadvány, amelynek elkészítését a Képviselő-testület is támogatta határozatával. A kiadvány készítője Erdélyi Miklós vállalkozó, aki rengeteggel képpel színesítve készítette el Kocsord „kis füzetét”.

A kiadvány az alábbi fő témaköröket tartalmazza:

 • Képviselő-testület és a Polgármesteri Hivatal
 • Kocsordi Jókai Mór Általános Iskola és Kocsordi Gyöngyfüzér Óvoda
 • Egyházaink: a Kocsordi Református Egyházközség, a Kocsordi Unitárius
 • Egyházközség és a Kocsordi Baptista Gyülekezet
 • Civil szervezeteink
 • Közfoglalkoztatás

Bízom benne, hogy elnyerte a tetszésüket ez a kiadvány, melyet minden háztartásba eljuttattunk.

 • A Képviselő-testület határozata alapján megkezdte tevékenységét településünkön az Étkeztetési Centrum, akik népkonyha szolgáltatást valósítanak meg településünkön. A népkonyha célja a lakossági igényeknek, szükségleteknek megfelelően biztosítani a szociális és egészségügyi hátránnyal küzdő személyek részére szociális étkeztetési feladatokat, népkonyha jelleggel. A népkonyhák alkalmi jelleggel és helyben fogyasztással, ingyenesen napi egyszeri egy tál meleg ételt biztosítanak azoknak a szociálisan rászorult személyeknek, akik más étkeztetési formát nem vesznek igénybe, illetve aki rászorultsága, illetve helyzete miatt nem képes étkezéséről más módon gondoskodni. Az egy tál meleg ételt a rászorulók minden hétköznap 11:30 órától - és most már 16:30 órától is - vehetik igénybe a Sportöltözőnél. (Kocsord, Jókai u.) Fontos, hogy a népkonyhai szolgáltatást csak 18 éven felüliek vehetik igénybe!
   
 • Megtisztelő meghívásnak tettem eleget Andráskáné Rádi Bettina aljegyző asszony kíséretében: részt vettem a Hóvirág Nyugdíjas Klub karácsonyi ünnepségén. A klub tagjai vendéglátással kedveskedtek a jelenlévőknek: elkészítették a híres töltött káposztájukat, a kocsordi tengerikásás és füstölt húsos káposztát, és finomabbnál finomabb süteményeket tálaltak. Önkormányzatunk és Dr. Apáti István országgyűlési képviselő ajándékkal kedveskedett a klub számára és a Kocsordi Nők Baráti Köre egyesület tagjai szintén felajánlással érkeztek az esemény helyszínére. Örülök annak, hogy ilyen közösségünk és civil szervezetünk van, akikre korukat meghazudtolva mindig lehet számítani rendezvényeinken és finom ételeikkel kedveskednek számunkra.
   
 • Önkormányzatunk újabb kérelmet nyújtott be az ebr42 pályázati rendszerben települési önkormányzatok rendkívüli támogatása jogcímen támogatás elnyerésére.

A 2017. november 29-én kelt támogatói okirat alapján Kocsord Község Önkormányzatát 5.743.133 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesítette a Belügyminisztérium, amely keretösszeget az alábbiakban meghatározott célokra használhatjuk fel:

 • Igazgatási feladatok ellátására: 65 312 Ft
 • Óvodai feladatok ellátására: 30 516 Ft
 • Szociális alapellátási feladatok ellátására: 3 219 519 Ft
 • Kulturális feladatok ellátására: 106 973 Ft
 • Településüzemeltetési feladatok ellátására: 2 000 000 Ft
 • Egészségügyi alapellátásra: 320 813 Ft

Ezúton is köszönöm a támogatók jóindulatát és a pályázat sikerességében közreműködők munkáját!

 • Már második alkalommal rendeztük meg Mindenki Karácsonyát településünkön a kocsordi adventi parkban. Színvonalas műsorral kedveskedtek a Kocsordi Gyöngyfüzér Óvoda és a Jókai Mór Általános Iskola növendékei. Az ünnepségre érkezőket finom kaláccsal, sütőtökkel, forralt borral, forró teával vártuk az önkormányzat jóvoltából, valamint többféle kürtőskalácsból is választhattak a résztvevők.

Nagyon örülök annak, hogy ilyen pezsgő közösségi életet él a község és együtt ünnepelhetünk.

Ezúton is kívánok a település minden lakosának sikerekben gazdag, boldog új esztendőt!

Üdvözlettel:
Földi István