2018 I. Féléves polgármesteri beszámoló

Féléves polgármesteri beszámoló

 

Kedves Kocsordiak!

Mivel már régen nem került sor polgármesteri beszámoló közzétételére, de folyamatosan tájékoztattam a helyi lakosokat, valamint a facebook oldalamra látogatókat a munkásságomról, így most szeretném összefoglalni 2018. első félévének legfontosabb eseményeit:

- Projektindító értekezleten vettem részt Budapesten az Unitárius Egyház országos vezetőségi tagjaival, melynek során szó volt a sikeres pályázat elindításával és megvalósításával kapcsolatos feladatokról.

- Megtartotta 2018. évi közgyűlését a Kraszna Horgászegyesület, melyen az előző évhez hasonlóan Jakab János egyesületi elnök meghívásának köszönhetően jómagam is részt vettem. A gyűlésen értékelték a 2017-es eredményeket és szó volt az ez évi célokról és feladatokról.

- Fergeteges farsangi rendezvényt tartottak a Kocsordi Jókai Mór Általános Iskolában. Katona Attila Igazgató Úr meghívására részt vettem dr. Szondi Szabolcs jegyzővel és Andráskáné Rádi Bettina aljegyzővel a Kocsordi Jókai Mór Általános Iskola farsangi mulatságán, ahol a tanulók változatos, színvonalas műsorszámokkal szórakoztatták a közönséget és az egyéni jelmezesek is megmutatták kreativitásukat.

- Már második alkalommal került megrendezésre testvértelepülésünk, Mezőfény focicsapata, a Fröhlich és a Kocsord SE közötti barátságos mérkőzés. A mérkőzés jó hangulatban zajlott, melyet a Művelődési Házban megrendezett vendéglátás követett, amely során finom gulyásleves, töltött káposzta, valamint túrós és lekváros fánk volt a menü.

- Az Elektronet sikeres pályázatának köszönhetően elkezdődtek településünkön a munkálatok, melynek során optikai földkábelek kerültek elhelyezésre a település valamennyi utcájában. A munkálatokkal kapcsolatban szeretném elmondani, hogy több megkeresés érkezett irányunkba a bejárók helyreállításával kapcsolatosan. Bár nem az önkormányzathoz tartozik a kivitelezés, de forduljanak hozzánk bizalommal és megpróbálunk megtenni mindent annak érdekében, hogy megoldást találjunk a problémára. A munkálatok befejezését követően minden háztartásban elérhető lesz a jó minőségű, szélessávú internet, több csatornás televízió és modern vezetékes telefon.

- Fáy András OK Roadshow Kocsordon! A Művelődési Ház előtti területen voltak jelen a Fáy András Alapítvány munkatársai, akik az „Esélyt a jövő generációinak” mottó jegyében, a fiatalok pénzügyi, gazdasági, gazdálkodási ismereteinek bővítése céljából rendeztek promóciót a községben. Az esemény keretében a gyermekek, tanulók részére játékos formában gazdasági ismeretekkel kapcsolatos hasznos információkat adtak át.

- A tavasz első hónapjának kezdetén nagy mennyiségű hótakaró borította be a település utcáit. Bár márciusban nem ilyen időt várnánk, a Kocsordi Katasztrófavédelmi csoportot mégsem érte meglepetés: felkészülten vártuk az előrejelzések alapján a márciusi havazást. Önkénteseink vezetésemmel kora reggel megtisztították közterületeinket a hótakarótól: buszmegállóinkat, a vasúti megálló környékét, közösségi intézményeink előtti területet – iskola, óvoda, polgármesteri hivatal -, valamint járdáinkat, a kerékpárutakat. Az önkormányzati traktor valamint egy vállalkozó segítségével pedig a mellékutcáinkról is eltoltuk a hótakarót.

- Nőnap alkalmából Dr. Szondi Szabolcs jegyző úrral köszöntöttük önkormányzatunk női dolgozóit egy szál fehér rózsával.

- Méltóképpen emlékezett a Kraszna partján fekvő Kocsord az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hőseinek emlékére. Az ünnepi megemlékezésen jelen voltak egyházaink képviselői, intézményeink dolgozói, civil szervezeteink képviselői. A színvonalas műsorról ez alkalommal is a Kocsordi Gyöngyfüzér Óvoda és a Kocsordi Jókai Mór Általános Iskola növendékei gondoskodtak. A Szamosszegi Férfi Népdalkör pedig 1848-49-es katonanótákkal emlékeztetett minket a kor hőseire.

- A rendkívüli hideg, csapadékos időjárásra tekintettel forró teát és forró kávét osztottunk szét a közfoglalkoztatott dolgozóink között, akik folyamatosan értékteremtő munkát végeznek a községben. A védőitalokat személyesen vittem el számukra a kijelölt munkaterületekre.

- Ebben az évben a járási startmunka mintaprogramok „Belvízelvezetés” valamint „Belterületi utak karbantartása” programelemek keretében a Virág, a Bajcsy-Zsilinszky, a Petőfi valamint a Szabadság utcák járdáinak és vízelvezető árkainak felújítását végezzük, az önkormányzat által előállított térkőből, járólapokból, mederlapokból, folyókákból, fűrácsból és egyéb betonelemekből.

- Több alkalommal szerveztünk véradást a Művelődési Házban, amelynek során a segíteni szándékozók saját egészségükkel is foglalkozhattak, hiszen ingyenes egészségügyi állapotfelmérésen is részt vehettek.

- A szentegyházi Gábor Áron Líceum 25 diákját láttuk vendégül Kocsordon a „Határtalanul” program keretében. Önkormányzatunk szerény vendéglátással fogadta a tanulókat és kísérőiket.

- Az április 8-i országgyűlési választásokat megelőzően lakossági fórumot tartott a településen Kovács Sándor és Dr. Apáti István országgyűlési képviselő. Mindkét lakossági fórumot nagy érdeklődés övezte a helyi lakosság részéről, sokan jöttek el meghallgatni a képviselő jelöltek terveit.

- Padkafelújítási munkálatokat végeztek a település főutcáján a Magyar Közút munkatársai. A településen áthaladó nagy forgalom miatt szükség volt a felújítási munkák elvégzésére.

- A képviselő-testület jóváhagyását követően kamerarendszert építettünk ki a Művelődési Ház és a Polgármesteri Hivatal épületénél. A kamerák felszerelésének célja értékeink megóvása és a közbiztonság javítása.

- Felújítottuk a közterületi parkjainkban található kerti bútorokat festéssel és lazúrozással.

- Elindítottuk a „Fiatalok Kocsordért” nevű közösséget, akiknek céljuk, hogy összefogják a helyi fiatalságot és programokat szervezzenek maguknak, a település lakosságának közösségépítő jelleggel. Első programjuk a májusfa-állítás volt, amelynek a Művelődési Ház parkja adott otthont.

- A Kraszna Horgászegyesület szervezésében ismét megrendeztük majális ünnepségünket a Kirva-lapos horgásztó területén. A hivatalos megnyitót követően kezdetét vette a főzőcsapatok versenye, amelynek során finomabbnál finomabb ételekkel nyűgözték le a zsűri tagjait a résztvevők. Önkormányzatunk „Csülök tállal Polgármester módra” valamint „Hivatalos lapcsánkával” vett részt a megmérettetésen, amelyen II. helyezést sikerült elérnünk. A főzőverseny ideje alatt a Kocsordi Gyöngyfüzér Óvoda növendékeinek műsora és néptánc előadás szórakoztatta a közönséget. Lantos Ferenc tangóharmónikájával gondoskodott a jó hangulatról.
- A Képviselő-testület határozatot hozott arról, hogy parkolót kíván kialakítani a köztemető területénél. Az ezzel kapcsolatos vállalkozói szerződés aláírásra került, jelenleg folyamatban van a szükséges engedélyek beszerzésre.

- Indítványomra a Képviselő-testület támogatásával mezőgazdasági munkálatokat indítottunk a községben: közel 3000 méteren kb. 13.000 db palánta ültetését követően kordonos uborka termesztését végezzük a Szalacsi ház kertjében. Az uborkatermesztés megkezdésével Kocsord végre elindult az önfenntartás irányába és olyan munkálatokat végzünk, amely bevételként is szolgál. A munkálatokból magam is kivettem a részemet, hiszen hétvégén társafadalmi munkában végeztük a palánták ültetését és a permetezést is.

- Ebben az évben is csatlakoztunk a Rotary szervezésében a „Tour de Gát” rendezvényhez. A kocsordi " box-utcában" fedett információs ponttal, pihenőhelyekkel és jó hangulattal vártunk minden kerékpározót.

- Kocsord község polgármestereként és a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei közgyűlés képviselőjeként megye napi ünnepségen vettem részt. A Megmaradás templomában tartott ünnepi megemlékezést és a megyei kitüntető díjak átadását követően az emlékezés koszorúját helyeztük el a nagygéci emlékparkban.

- A Gyöngyfüzér Hét keretében családi napot tartottak a Kocsordi Gyöngyfüzér Óvodában, melynek fő témája ebben az évben a környezetvédelem volt. Ebben az évben a családi nap fő témája a környezetvédelem. Ennek jegyében az intézményben egy ökoszigetet készítettek el, ahol használati tárgyaink újrahasznosításával rengeteg gyönyörű dolgot készítettek, mint például: PET palackból ügyességi játékokat, a gyerekek által készített gyöngyökből pedig elkészítették az óvoda névadóját, a gyöngyfűzért.

- Az ország egyik legnagyobb hírportálja, az Alfahír munkatársa, Harmati András készített személyes interjút Kocsorddal kapcsolatosan.
Beszélgetésünk során szó volt az elmúlt két év elért eredményeiről, sikereiről.

- A tavalyi évhez hasonlóan ebben az évben virágokat helyeztünk el megújult parkjaink területén, így például a Panda parkban és a Kraszna Vigadóval szemközti területen.Idén 1500 db fehér és piros cukorvirágot ültettünk el munkatársaimmal, melyet egy helyi vállalkozótól tudtunk beszerezni, valamint virágládákat is elhelyeztünk a község központjában.

- Az önkormányzat szervezésében immár 3. éve rendeztük meg a trianoni békediktátum fájó évfordulójának megemlékező műsorát a Székely Hadosztály emlékműnél.
A kimagasló színvonalú emlékező műsorról ezúttal is a Kocsordi Gyöngyfüzér Óvoda és a Kocsordi Jókai Mór Általános Iskola növendékei gondoskodtak.
Az ünnepség végén az emlékezés virágait helyeztünk el a Székely Hadosztály emlékműnél.

- Ebédidőben társadalmi munkában segítettem a Kocsordon működő népkonyhán az ebéd kiosztásában. A népkonyhai szolgáltatás már fél éve működik a községben a képviselő-testület jóváhagyásával és a pünkösdisták közreműködésével.
Ennek keretében naponta közel 1000 adag meleg ételt jutattunk az igénylők részére, délben és estére különböző menükkel, térítésmentesen.

- Megtartotta tanévzáró és ballagási ünnepségét a Jókai Mór Általános Iskola és a Kocsordi Gyöngyfüzér Óvoda is. Az intézmények meghívására mindkét eseményen személyesen is részt vettem és néhány mondattal magam is elbúcsúztattam őket. A ballagási ünnepség során elismerő oklevélben és jutalomban részesítettük dr. Szondi Szabolcs jegyzővel és Andráskáné Rádi Bettina aljegyző társaságában a nyolc éven át kitűnő tanulmányi eredményéért és példamutató magatartásáért Imre Boglárka és Kósa Bálint végzős tanulókat.

- Szervezkedéssel teli, hosszú heteket követően ismét egy csodálatos falunap került megrendezésre szombaton, ahol a falu és a vidék apraja-nagyja jelen volt és jól érezte magát. Kocsord kiemelkedett a környező települések közül ezen a napon, ahol az ide érkezők a település gondoskodását, szeretetét és figyelmességét tapasztalhatták meg. Olyan sztárvendégek gondoskodtak a jó hangulatról, mint a Bakator zenekar, a Balogh Trió, Tóth és és Leblanc Győző, Janicsák Veca, Solymos Tóni és Oláh Gergő. A kulturális műsorok között szerepeltek oktatási-nevelési intézményeink, a Gyöngyfüzér Óvoda és a Jókai Mór Általános Iskola műsora, a Habiba Hastánccsoport és annak Manó csoportja, a „Kéz a kézben” Nyugdíjas Klub Győrtelekről, a Fröhlich Sport és Kulturális Egyesület Mezőfényről, testvértelepülésünkről, a Fergeteges Néptáncegyüttes Ököritófülpösről. Bízom benne, hogy mindenki jól érezte magát és elnyerte tetszésüket a változatos programkavalkád. Jövőre találkozunk!

- Humanitárius települések véradása keretében Kocsordon is véradást szerveztünk, amelynek során irányított véradásra és ingyenes egészségügyi állapotfelmérésre is sor került.

Köszönöm, hogy elolvasta!

Üdvözlettel:
Földi István