Tisztelt Kocsordiak, kedves barátaim!

Polgármesteri mandátumom hamarosan lejár. Elérkezett a számvetés időszaka. Boldog vagyok, hogy az elmúlt évek munkáját most, itt, nem is tudom majd részletezni!

Egyben kérem Önöket, kérlek Benneteket, ha szép emlékeitek vannak, osszátok meg velem itt, a poszt alatt.

Jöhet rövid leírás, vagy egy-egy fotó is. Idézzük fel együtt Kocsord elmúlt 3 évét!

Polgármesteri számvetés az elmúlt 3 évről


Kezdem én, egy rövid számadással arról, mi mindent tettünk és értünk el együtt!

Megújított pályázati rendszerünkkel számos sikert értünk el, több projekt valósult meg. Több száz millió forint érkezett településünkre, amit fejlesztésre fordítottunk. Uniós és önkormányzati pénzből, több mint 10 milliós keretösszegből megújult a konyhánk. Óvodai pályázaton több mint 173 millió forintot nyertünk, az unitárius egyháztörténeti, kulturális és turisztikai attrakciófejlesztésre pedig több mint 100 millió forintot. 5 millió forintból rekonstruáltuk a Szalacsi házat, ahol végre méltó körülmények között működhet Polgárőrségünk. Települési önkormányzatok támogatása címen 3 millió forinttal gyarapodott közösségünk. Orvosi eszközök beszerzésére 3 millió forint vissza nem térítendő támogatást kaptunk. A rendszeres szociális ellátások kifizetésére sikeres pályázatainknak köszönhetően az elmúlt években mintegy 21 millió forintot fordíthatott önkormányzatunk. A téli tüzelőanyag megvásárlásában is segíthettünk a rászorulóknak, hála a 10 millió forintos, sikeres pályázatunknak. Az ASP központhoz történő csatlakozásra 6.8 millió forintot nyert Kocsord.

Járdák újultak meg több ezer méteren és fejlesztettük a falu árokrendszerét is, elsőként a Kazinczy, Pacsirta és Szegfű utcában. A munkát a Hunyadi- és az Árpád utcában folytattuk térkövezett járdákkal és új árokrendszerrel. Tavaly a Szabadság, a Petőfi, a Bajcsy és a Virág utcák kerültek sorra, amely munkálatok még folyamatban vannak. Az idei évben pedig a Dózsa, Deák, Kraszna és Rákóczi utcákban folytattuk a munkát.

Fejlesztettük köztereinket is. Térköveztünk a posta előtt, a Művelődési háznál, a Kelet Takarék épülete előtt, a Nyugdíjas Klubnál valamint a Lottózó és zöldségesnél a faluközpontban. Fejlesztő beruházásaink keretében filagória épült a sportpályán, megkezdtük a kamerarendszer kiépítését, áramfejlesztő beruházások zajlottak a sportpályán és a Művelődési ház parkjában, térköveztük a temető parkolóját, felújítottuk a Művelődési Ház- az Iskola-tó és a Kraszna Vigadó parkját, megújítottuk a Panda parkot, létrehoztuk a Kossuth parkot.

Bővítettük szociális támogatási rendszerünket is, hogy a nehéz szociális vagy anyagi körülmények között élő helyi lakosokat egyszeri vagy rendszeres ellátásokkal támogathassuk. Lakhatási támogatás keretében az elmúlt években 45 millió forintot osztottunk szét. Gyógyszer támogatási hozzájárulásunk 2016-tól, 3-ról ha 6 ezer forintra nőtt. Az elmúlt években több mint 10 millió forinttal sikerült segíteni a településen élő beteg embereket. Rendkívüli települési támogatást is adhattunk mindazoknak, akik átmenetileg nehéz körülmények közé kerültek. Több mint 7 millió forintot osztottunk szét gyors segélyként a bajba jutottaknak. Évről-évre bővítjük a szociális tüzelőanyag támogatási rendszerünket, terveink szerint idén már 5 mázsa szénnel segítjük a rászoruló háztartásokat, hiszen 2382 mázsa barnakőszenet igényeltük az irányú pályázatunk keretében. Kocsord újra csatlakozott a BURSA HUNGARICA Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázathoz, melynek célja az esélyteremtés érdekében a hátrányos helyzetű, szociálisan rászoruló fiatalok felsőoktatásban való részvételének támogatása. Kocsordon az elmúlt 3 évben 47 diák részesült 5+5 ezer forintos havi ösztöndíjban. Élelmiszer csomagjainkat 1100 háztartásba juttattuk el az érintettek nagy örömére. Leraktuk az „első lakás támogatására” létrehozott projektünk alapjait is a településünkön, egyelőre 500 ezer forintos keretből gazdálkodunk, de a későbbiekben, lehetőségeinkhez mérten ezt a keretet is növelni fogjuk.

Az elmúlt három évben pezsgő közösségi életet hoztunk létre a településen. Büszkén gondolok vissza a Tour de Gát kerékpárversenyre, a Nemzeti ünnepeinken megtartott színvonalas rendezvényekre, az Adventi forgatagra, a Mikulás ünnepségre, a Mindenki Karácsonyára, a Halloween napi „Tök” jó délutánra, a megyei ulti-versenyre vagy a fiataloknak szervezett BMW fesztiválra. Hosszú évek kihagyása után, már harmadszor szerveztük meg a Kocsordi „Csikos” Falunapot. Az idei évben, a környező településekről érkező vendégekkel együtt több ezren voltunk.

Sikeres együttműködést alakítottunk ki a falu civil szervezeteivel, egyesületeivel. Az önkormányzat anyagilag és fizikai munkával támogatja őket, az önszerveződő csoportok pedig kiveszik részüket a közösségépítésben, a falu rendezvényeinek megszervezésében és sikereikkel öregbítik Kocsord jó hírét. Ezúton köszönöm a Polgárőrség áldozatos munkáját, nekik is hála rend és biztonság van a falunkban. Köszönet a Kocsordi Nők Baráti Körének a gyönyörű virágágyásokért, a falu Báljáért, az Idősek-napi rendezvényért. Hálás szívvel gondolok a Kocsordi Hóvirág Nyugdíjas Klub tagjaira és remek ételeikre, amivel rendezvényeink résztvevőit megörvendeztetik. Büszke vagyok a Kraszna Horgászegyesület összetartó közösségére, akik kiveszik részüket Kocsord majálisának megszervezésében is. A sportpályán újra élet van, hála Sportegyesületünknek, akik feljutottak a megye II-es csoportba és az U16-os, U19-es korosztályt is elindították. Hajrá Kocsord!

Hiszem, hogy bárki lesz is Kocsord következő polgármestere, a megkezdett munkánkat folytatni kell!

Tisztelettel:

Földi István, Kocsord polgármestere