Tájékoztató! Egyeztetés az M49 gyorsforgalmi út, M3 autópálya – Jármi, Kocsord, Ököritófülpös közötti szakaszával kapcsolatosan a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) és az UVATERV Zrt. munkatársaival

Tájékoztató! Egyeztetés az M49 gyorsforgalmi út, M3 autópálya – Jármi, Kocsord, Ököritófülpös közötti szakaszával kapcsolatosan a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) és az UVATERV Zrt. munkatársaival

Kedves Kocsordiak!

A délelőtt folyamán a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. és az UVATERV Zrt. munkatársait (név szerint Kovács Attila projektvezető NISZ Zrt, Erdélyi Réka projektvezető UVATERV Zrt., Szanati László szakosztályvezető, okl. építőmérnök UVATERV Zrt.) fogadtam polgármesterként Kocsordon, akik az M49-es kiemelt projekttel kapcsolatosan érkeztek településünkre.

 

A projektet a kormány kiemelt projektté nyilvánította, így az első 25 km-es szakaszra már megvannak a szükséges engedélyek. Az M49-es gyorsforgalmi út M3 autópálya-Mátészalka-országhatár közötti kapcsolat fejlesztésének előkészítése, M3 autópálya – Jármi, Kocsord, Ököritófülpös közötti szakaszra vonatkozóan engedélyezési és részleges hatálybalépéssel kiviteli terv készítésére irányuló ajánlati felhíváson nyertes UVATERV Zrt. kötött szerződést a munka elvégzésére a megrendelő NIF Zrt-vel.

Az építési engedélyt 2020. márciusáig kell megszerezni. A projekt érvényes környezetvédelmi engedéllyel rendelkezik.
A szükséges engedélyek beszerzését, közbeszerzési eljárások lefolytatását követően -a kivitelezéshez szükséges forrás biztosításáról szóló kormányzati döntést követően – előreláthatólag 2021-ben kezdődhet meg a tényleges kivitelezés.
Önkormányzatunk részéről az ehhez szükséges dokumentumokat a rendelkezésükre bocsátottuk Andráskáné Rádi Bettina aljegyzővel.

Kocsordot a lehető legjobban érinti a megépülő autópálya, hiszen távol van tőlünk, s mégis közel, hiszen könnyen megközelíthető, de mégsem zavarja a település mindennapjait.

A tervek szerint az autópálya felhajtó Kocsord és Györtelek között helyezkedik majd el a jelenlegi útszakasz közepe környékén (ahogyan a mellékelt térképeken látják), kialakításra kerül egy kocsordi pihenőhely, valamint előreláthatólag a Magyar Közút egy közel 3 hektáros telephelyet is kialakít majd Kocsord közelében és az autópálya rendőrség is a mi településünk mellett helyezkedik majd el, szolgálatot végezve az elkészülendő autópálya szakaszon. Ezek nagyon nagy lehetőségek, munkahelyteremtés szempontjából is.

Úgy gondolom, polgármesterségem egyik legnagyobb és legmeghatározóbb tárgyalásán vagyok túl, amely a település történetének egyik legnagyobb mérföldköve. Örülök annak, hogy kézzel fogható és rövidesen elérhető eredményt tudunk felmutatni a településünk talán legsúlyosabb problémájával kapcsolatosan, hiszen megszűnik a napi 15.000-18.000 gépjármű áthaladása a településünkön, csökkenhet a balesetek száma, nyugodtabb lesz az élet és a közlekedés, még élhetőbbé válhat Kocsord.
Ezt is elértük! Végre!

Barátsággal:
Földi István