Hőtérkép
Felhőkép

ugyintezes.jpg

Polgármesteri köszöntő  Bakos Róbert Kocsord község polgármestere

 

Kedves Látogató!


Üdvözlöm Kocsord honlapján. Engedje meg, hogy röviden bemutassam szeretett településünket, megújult felületünkön pedig jó böngészést kívánok!

 

 

Kocsord Szabolcs-Szatmár-Bereg megye keleti részén, a Nyírségben, a Kraszna pártján található. Megközelíthető a 49-es főúton; vonattal a Nyíregyháza–Mátészalka–Zajta, illetve a Mátészalka–Csenger vonalon. Közeli települések Mátészalka 4 km, Győrtelek 3 km, Tunyogmatolcs 8 km, Fehérgyarmat 13 km, Ököritófülpös és Porcsalma 14 km távolságra fekszik.

 


Kocsord nevét – valószínűsíthetően - a kocsord (disznókömény) nevű, kénszagú gyökerű, kórós növényről kapta, melyet a 16. században gyógynövényként használtak.
Településünket 1270-ben említik először a Káta nemzetség-beli Panyit fia Ábrahám végrendeletében, ahol, mint hídvám mellett fekvő útőrző pont, és fontos királyi hely szerepel. Kocsord 1277-ben már a Csaholyi család tulajdona, ők szedték a vámot a kocsordi hídon. 1317-ben a kocsordi hídvámot a szatmári ispán a Balogsemjén nemzetség-beli Mihály fia mesternek adományozta. 1399-ben, mikor Mácsa falu (Ököritófülpös mellett) elpusztult, annak lakosait is Kocsordra telepítették. A 15. században két település állt itt: Kis-Kocsord (Hidas-Kocsord), melyet 1477-ben említenek először, és Nagy-Kocsord, melynek a 14. század elején már temploma is állt. 1415-ben az itteni rév és vám a Cudar családé volt. 1547-ben - Csaholyi Annával kötött házassága révén férjéé, Bribéri Melith Györgyé lett, aki itteni birtokán erődített kastélyt épített, majd azt öccsére, Péterre hagyta. A 16–17. században a falu majdnem teljesen kihalt. 1696-ban a szatmári vár birtokai közé tartozott, majd különböző nemesi családok szerezték meg. A 19. század elején a gróf Dégenfeld, Ilosvay, Patay, Kende családok voltak legnagyobb birtokosai. Az 1800-as évek elején birtokosa volt az Ujhelyi család is. A 20. század első évtizedeiben özv. Tisza Kálmánné Dégenfeld Schonburg Ilona, majd fia Tisza Lajos volt tulajdonosa. A Tanácsköztársaság bukása után a falu határában, a Kraszna-híd környékén zajlott le a Székely Hadosztály és a román intervenciósok csatája. A csata helyén, a Kraszna híd mellett áll a Székely Emlékmű. (További részletek Kocsordról a Wikipédiában)
Szeretettel várjuk Kocsordon, amelyet a 2016. május 8-i időközi választások óta polgármesterként szolgálhatok. Látogasson el hozzánk s tekintse meg gyönyörű Református templomunkat, melynek udvarán található gróf Tisza Lajos sírja vagy az egyedülálló, műemlékké nyilvánított unitárius templomunkat, vagy időzzön el a Székely Hadosztály emlékműve tövében.
Az elmúlt időszakban Kocsord a fejlődés útjára lépett. Számos köztéri parkunk újult meg s az itt élők és civilszervezetek összefogásával újakat is építettünk. Felújítottuk buszmegállóinkat, köztéri kútjainkat, rendbetettük az árkokat és vízelvezetőket, megszépültek filagóráink, díszkivilágítást kapott a Művelődési ház. Megújult Nyugdíjas otthonunkat s megkezdtük a Szalacsy ház renoválást, ami a közmunkaprogram bázisa lesz. Fő parkunk mellett több utcaszakaszt is díszburkolattal láttunk el. Önerős fejlesztéseinken túl, igyekszünk eredményesek lenni az úniós pályázatok során, s azt is kiemelten fontosnak tartjuk, hogy az itt élők és az idelátogatók tartalmas programokon vehessenek részt.
Településünk híreiről tájékozódhat a Kocsordi kábeltelevízióból, hamarosan megjelenő ingyenes újságunkból, szeretettel látom naponta frissülő facebook oldalamon vagy kövesse a megyei sajtóorgánumokat, akik örömmel és rendszeresen számolnak be Kocsord híreiről.
Kocsord könnyen megközelíthető vonattal és autóbusszal is, centrumunkban pihenőparkok, kényelmes panzió, bolt, vendéglátóhely várja a megfáradt utazót s persze a híres szatmári vendégszeretet!

Legyen vendégünk személyesen is, Kocsord várja Önt!
Üdvözlettel:

Polgármester